28 Eylül 2011 Çarşamba

Bağımsız Denetim Lisansı Hazırlığı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler


SPK BAĞIMSIZ DENETİM LİSANSI VE SINAVI

Spk: Sermaye piyasası kurulu

Sermaye piyasasında işlem gören kuruluşların (Hisseleri borsada işlem gören şirketler, Aracı kuruluşlar) düzenlemek zorunda oldukları finansal tablolar ile diğer finansal bilgilerin bir bağımsız denetim şirketi tarafından denetimden geçtikten sonra ilgili şahıslara duyurulması zorunludur.
Bağımsız denetim firmalarında çalışmakta olan denetçilerin (Denetçi türleri daha sonra açıklanacaktır.) sahip olmak zorunda oldukları ehliyete Spk bağımsız denetim lisansı denmektedir. Bu sebepledir ki bu lisans denetçilik yapmak gibi bir kariyer hedefi olmayanların ihtiyaç duyacakları bir belge değildir.
Bağımsız denetim lisansına sahip olmak için Spk’nın yetkisinde tspakb takibinde meb tarafından düzenlenmiş olan Spk bağımsız denetim lisanslama sınavına girmeniz gerekmektedir. Bu sınav 3 dersten (Finansal Sistem Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı, Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim) her ders 25 adet sorudan oluşmaktadır. Sınavda yanlışların doğruyu götürmesi söz konusu değildir. Soruları cevapsız bırakmamanız daha doğru olacaktır. Sınavda başarılı sayılmak için her dersten en az 60 puan, 3 ders toplam ortalamanız da 70 olmak zorundadır. Örneğin; A dersi 60, B dersi 65 ise C dersinden 85 almanız durumunda lisansı almaya hak kazanmış olursunuz. Unutmayın, hiçbir dersin notu 60 puandan daha düşük olamaz. 60 puan alınamayan her dersten kaldınız demektir. Bir sonra sınavda sadece kalmış olduğunuz derse girerek lisans almaya hak kazanabilirsiniz.

Eyüp ARISOY,